Top Academie Utrecht

Persbericht TOP Academie

28 oktober 2021

Persbericht

Utrecht investeert in jong talent

 

De nieuwe TOP Academie in het UMC Utrecht biedt praktijkgerichte jongeren perspectief op werk. Praktijkscholen zoals het Futura College en De Kranenburg leiden sinds dit schooljaar samen met het UMC Utrecht, Learn2Work en steun van gemeenten jongeren op voor een baan in de facilitaire zorg: in de schoonmaak of het beddentransport bijvoorbeeld. Dat gebeurt op een manier die beter aansluit bij deze jongeren dan regulier onderwijs. 

 

Praktijkschool-leerlingen volgen een lesprogramma dat is afgestemd op de wensen en behoeften in de facilitaire zorg. Zij krijgen les op de werkvloer in het ziekenhuis en lopen stage in een leermeester-gezelconstructie: als leerling (gezel) leren zij van een vaste medewerker (meester) het vak. Met deze werkwijze leren en werken jongeren zoveel mogelijk binnen een bedrijf. Als ze klaar zijn hebben zij niet alleen veel ervaring opgedaan, zij hebben ook alle branchecertificaten behaald die zij nodig hebben om in deze sector aan de slag te kunnen.

 

Wethouder Anke Klein van de gemeente Utrecht bracht maandag 25 oktober een bezoek aan deze TOP Academie in het UMC Utrecht. Ze maakte kennis met de leerlingen en praktijkbegeleiders. ‘‘Ik vind het fantastisch dat scholen en bedrijven in onze regio samen dit innovatieve programma hebben opgezet”, zegt Klein. ”Het is belangrijk dat jongeren de skills ontwikkelen die werkgevers nodig hebben en dat we zorgen dat jongeren meer kansen krijgen om aan het werk te komen én te blijven. Deze vorm van samenwerking en beroepsgericht onderwijs is een hele goede manier om jongeren op te leiden voor de arbeidsmarkt.”

 

Er zijn twee TOP Academies in Utrecht, één van het UMC Utrecht en één van de Universiteit Utrecht. Deze TOP Academies zijn opgezet vanuit een regionale samenwerking tussen 27 partners die samen willen voorkomen dat talentvolle jongeren vroegtijdig hun school verlaten. Debby Woesthuis, Directeur Facilitair Bedrijf van het UMC Utrecht: “De jeugd heeft de toekomst en wij hebben de jeugd echt nodig om de zorg voor morgen te kunnen leveren.”

 

De betrokken partijen bij de TOP Academie van het UMC Utrecht zijn:

UMC Utrecht, Futura College, De Kranenburg, De Baanbreker, Seyster College, Pouwer College, Learn2Work en gemeenten in de RMC-regio Utrecht, te weten: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist.